İzmir’den dünyaya açılan pencere: ATS Alüminyum


DAKTİLO NEWS -
Dünya geliştikçe; teknoloji, makineleşme bir yandan üretimde yaşamı kolaylaştırırken, bir taraftan da insan gücü, alın teri ve emekle üretileni günümüzde ciddi anlamda sarsıyor. Bir zamanlar çıraklıktan başlayıp ustalaşmaya, oradan da işveren pozisyonuna kadar yükselen neslin günümüzde teknolojik cihazların tuzağına düşmesi, adeta gençliğin ruhunu kemiriyor. 

Geçmiş yıllarda araba kaportacısından, oto elektrikçisi, tornacısı, marangozluktan ayakkabı tamircisi, hatta bakkallar bile çırak yetiştirirken; günümüz teknoloji çağında insanların çoğu kolay yoldan para kazanmanın peşindeki hayal dünyasında müthiş bir yozlaşmanın çarklarına esir düşmüş durumda. 

Bir anlamda dünyayı kasıp kavuran savaşlar cehennem ateşi misali sıcaklığını korurken, 21 yüzyıl dünyasında devam eden hayat girdabında adeta üretme kabızlığı çeken ve bu kargaşada çürümeye yüz tutmuş gençliğimizin neden bu durumda olduğunu İzmir’de yaşayan Sivaslı genç iş insanı Adem Aslan ile konuştuk.

Meslek lisesinden mezun olduktan sonra işe sıfırdan stajyer olarak başlayan, ardından gösterdiği muazzam çaba ile adeta yıldız gibi parlayarak şimdi dünyaya İzmir’den ihracat yapan ATS Alüminyum yönetim kurulu başkanı Adem Aslan ile genç yaşta elde ettiği başarının sırrını konuştuk.

Başarılarla dolu olan Adem Aslan’ın yaşam öyküsünün gençlerimizin örnek alacağını umuyoruz.


Merhabalar, sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar; tabi ki, ben Adem Aslan. 1983 doğumluyum, evliyim, bir kızım bir de oğlum var. Memleketim Sivas, Yıldız beldesindenim. Birçoğumuz Yıldız beldesini bilir, Yıldız dağının eteğinde şirin bir belde.


STAJYERLİKTEN PATRONLUĞA

Bildiğimiz kadarıyla sıfırdan başladınız, şimdi çok sayıda insana istihdam sağlıyorsunuz. Bu başarının sırrı nedir? 

Ortaokulu bitirdikten sonra Endüstri Meslek Lisesi metal işleri bölümünü tercih ettim. 1999’dan beri plastik doğrama ve alüminyum doğrama sektöründeyim. Sektörümün her alanında çalıştım. Önce stajyer olarak başladım, stajyer olduktan sonra bir şirkete gönderildim, o şirkette başarılı oldun ve kadroya alındım. Ondan sonra orada kalfa olarak çalıştım. Daha sonradan usta oldum. Ardından montajı öğrendim ve montajlara çıkmaya başladım. Daha sonra askerlik zamanı geldi ve vatani görevimi tamamladıktan sonra aynı şirkette ofis boy olarak çalışmaya başladım. Ardından firmamız büyüdü ve Denizli’ye bölge müdürü olarak atandım ve profil satışına başladık. Daha sonrasında profil satışını bitirdik, başka firmalara transfer olduk. Çok büyük firmalarda üst düzey yöneticilik yaptım. Bölge müdürlükleri, pazarlama müdürlükleri yaptım, plasiyer olarak çalıştım. Ondan sonra da artık kendi işimizi yapmamız gerektiğini ve zamanın geldiğini düşündük. Biraz da tecrübe ettik, Allah da yarım etti ve en sonunda Mert Yapı diye bir şirket kurduk. Bu şirketi büyüttük ve başka ülkelere ihracat yapmaya başladık. Mert Yapı şu anda benim firmam olarak sadece ihracat yapıyor. Ama ATS Alüminyum olarak da kıymetli ortağım Mustafa Ateş ile beraber güçlerimizi birleştirdik. Bu firmayı 2020 yılında kurduk, 2020’den bu yana ATS Alüminyum faaliyet göstermektedir. Önce çok ufak bir firma olarak başladı ama daha sonra talepler fazla olunca tecrübenin de getirdiği faydalarla şirketimizi çok büyüttük. Şu anda da başta Avrupa olmak üzere yaklaşık 10 tane ülkeye ihracat yapan bir firma konumuna geldik. Başarının sırrı ise dürüst, ilkeli çalışmak ve kaliteli üretim yapmaktır. 


Firmanız bünyesinde kaç çalışanınız var?

Şu anda firmamızda 11 tane beyaz yakalı yani yönetim kadrosu, 29 tane de normal işçi arkadaşlarımız var. Toplamda 40 kişilik bir kadroyuz. Bundan da mutluluk duyuyoruz. 

‘BİZE DÜRÜSTLÜK KAZANDIRIYOR’

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Hedeflerimiz büyük, daha çok Avrupa’ya ticaret yapmak istiyoruz. Bunda sonraki hedeflerimiz ülkemizde artık bu işte mahir olduğumuzu düşünüyoruz. Yani artık işimizi doğru yaptığımıza inanıyoruz. Bu şirketin temeline baktığımız zaman dürüstlükle kurulan bir şirket. Bu dürüstlüğü gören müşterilerimizin güveni çok arttı ve artmaya da devam ediyor. Çok büyük firmalarla çalışıyoruz şu anda. Örnek verecek olursak; İstanbul’da Demirören holding ile çalışıyoruz. Burada Çimentaş holding ile çalışıyoruz. Daha sayacağımız birçok firmamız var. Artık küçük işler bizi maalesef kurtarmadığı için daha çok büyük projelerde yer almak işitiyoruz. Tecrübelerimizin de getirdiği faydalarla şu anda işlerimizi daha da büyütmenin peşindeyiz. Hedeflerimiz Avrupa’da ve dünyada birçok ülkeye hizmet götürmek, ama kaliteli hizmet götürmektir. Ona göre makine parkurumuz ve personelimiz zaten donanımlı durumdadır. 

‘AVRUPA’YA CİDDİ SEVKİAYTIMIZ VAR’

Şu anda Avrupa için başlamış ya da devam eden projeleriniz var mı? Bunun altyapısı ne durumda?

Tabi ki var, mesela şu anda Hollanda’ya ciddi derecede sevkiyatımız var. Belçika ile anlaşmak üzereyiz, hatta anlaştık. İnşallah imalatına gireceğiz. İngiltere ile çalışıyoruz, Almanya ile aramız çok iyi. Almanya’da büyük bir firma firmamız ATS’yi tedarikçi olarak tercih etti. Almanya’ya ciddi sevkiyatımız var. Şu anda İngiltere, Hollanda, Belçika ve Almanya gibi ülkelere ciddi anlamda sevkiyatlarımız devam ediyor. 


MAKEDONYA’DA ÜETİME BAŞLAYCAK

Avrupa’da fabrika kurmayı düşünüyor musunuz?

Avrupa’da değil de şu anda Makedonya’da bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Orayla alakalı danışman arkadaşlarımız çalışıyor. Profesyonel bir hizmet aldık. Oranın fizibilitesine bakıyoruz. Araştırmalarımız devam ediyor, çok kısa bir sürede ATS’yi inşallah Makedonya’ya taşıyacağız. Kısacası ATS Avrupa’ya hazırlanıyor. 

Bütün bunların yanı sıra buradaki Sivaslı hemşerilerimizle kader bağımız var. Federasyonlarımız var, bunlara da ciddi derecede desteğimiz devam etmektedir. Gönülden bağımız var. Maddi manevi federasyonumuzun, derneklerimizin kesinlikle arkasındayız. Sivaslılar bir arada olmalı, güçlü olmalı. ESİDER başkanımız Ali Gaöktaş Bey ve Genel sekreterimiz İnan başkanımız başta olmak üzere bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Yakinen bizimle ilgileniyorlar. Bütün işadamlarımızın ESİDER’e sahip çıkmasını ve bu dergimize sahip çıkmasını istiyoruz.  


‘PİYASADA KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR’

Yeni nesil girişimci gençlere tavsiyeleriniz var mı?

Şu anda usta olabilecek çırak bulamıyoruz. Gençlerimiz çok tercih etmiyor, erişim çok zor. Benim burada gençlerimize tavsiyem; beni örnek alsınlar. Ne yönde örnek alsınlar, bakın endüstri meslek lisesi metal işleri bölümü belki ilk olarak kulağa hoş gelmeyebilir ama bizler bu liseden mezun olduktan sonra inanın hep aranan personel olduk. Maaşlarımızı emin olun hep kendimiz belirledik. Nedenine gelince piyasada ciddi bir kalifiye personel sorunu olduğu için gençlerimize tavsiyem kesinlikle endüstri meslek liselerini talep etsinler. Çünkü şu anda kalifiye personel bulmak o kadar zor ki, ciddi maaşlarla yarın öbür gün ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaklar. Biz de meslek lisesinden mezun olduk, şu anda Allah’a şükürler olsun hayal edemeyeceğimiz bir hayat yaşıyoruz. 

‘GENÇLER KOLAY YOLLA KAZANMANK İSTİYOR’

Gençler neden meslek liselerini tercih etmiyor ya da neden çıraklıktan kaçıyorlar?

Sebebi internet ortamıdır. İnternet ortamı çığ gibi büyümüştür. Gençler kolay yolla para kazanmanın peşinde. Bundan vaz geçsinler, emek olmadan bence yemek olmaz. Bunu yapacaklarına alın terini silip kazandıkları ekmeği yemek daha da keyiflidir. Üretsinler, üretmek keyifli ve bereketli bir iştir. Oto sanayici olsun, kaportacı olsunlar. 

Daha yeni Daha eski